29

תביעת כתובה – מתי זה אפשרי

תביעת כתובה היא תביעה משפטית שמוגשת על ידי האישה נגד בעלה, בדרישה לקבל את הסכום שמופיע בכתובת הנישואין, המהווה התחייבות כספית של הבעל כלפי האישה. מדובר בזכות שניתנת לאישה בהליכים משפטיים, כאשר ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע את כתובת הנישואין, במיוחד לאחר פרידה או גירושין.

1. מהי כתובה?
הכתובה היא מסמך שמופיע בטקס הנישואין היהודי, שבו הבעל מתחייב לשלם לאשתו סכום כספי אם יחליט לסיים את הנישואין בדרך של גירושין. הכתובה אינה בהכרח קשורה לסכום כסף גבוה, אך היא מתייחסת להתחייבות של הבעל כלפי האישה במקרה של גירושין או מוות.

הסכום המופיע בכתובה משתנה בין בני הזוג ויכול להיות סכום סמלי או סכום גבוה, בהתאם להסכמת הצדדים. הכתובה מבטיחה לאישה את זכויותיה הכלכליות במידה והנישואין יסתיימו, והיא יכולה לשמש ככלי להבטחת הרווחה הכלכלית שלה אחרי הפרידה.

2. מתי אפשר להגיש תביעת כתובה?
תביעת כתובה אפשרית במקרים של גירושין או פרידה, כאשר האישה מבקשת לקבל את סכום הכתובה. היא יכולה להגיש את התביעה במסגרת הליך הגירושין, והיא יכולה להיעשות רק לאחר סיום הנישואין בדרך חוקית, כלומר – קבלת גט. במקרים אחרים, הכתובה יכולה להיפסק גם במקרה של מותו של הבעל.

2.1 כאשר הגירושין הם יזומים על ידי הבעל:
במקרים בהם הבעל יזם את הגירושין, האישה יכולה להגיש תביעה לכתובה, אף אם הייתה הסכמה בהסכם הגירושין. המטרה היא להפעיל את הזכות המוקנית לה לפי הכתובה, שנועדה להגן עליה במקרה של גירושין.

2.2 כאשר האישה מבקשת את הגירושין:
גם אם האישה היא זו שמבקשת את הגירושין, היא עדיין זכאית לתבוע את הכתובה, אלא אם הייתה אשמה בגירושין (כגון עילת בגידה או התנהגות מזיקה).

2.3 כאשר הגירושין אינם מתבצעים:
במקרים בהם בני הזוג אינם מצליחים להגיע להסכמה על הגירושין, או כאשר הבעל מסרב לתת גט לאישה (סירוב גט), האישה יכולה להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני על מנת להפעיל את הכתובה.

2.4 כאשר יש עילה לגירושין שלא קשורה באשמה:
אם יש עילה לגירושין אך אין מדובר במצב של אשמה, לדוגמה אם אחד מבני הזוג לא יכול להימנע ממצב של “ניכור זוגי” או אי התאמה מתמשכת, האישה יכולה לתבוע את הכתובה גם במצבים כאלה.

3. האם יש מגבלות או תנאים לפני תביעת הכתובה?
ישנם מספר תנאים שיכולים להשפיע על הזכות להגיש תביעת כתובה:

3.1 הסכמים קודמים:
אם במהלך הנישואין חתמו בני הזוג על הסכמים משפטיים אחרים, כגון הסכמי ממון או הסכמים לגירושין, יש לבדוק אם קיימת הסכמה המתייחסת גם לכתובה. במקרה כזה, בית המשפט או בית הדין הרבני יבחן אם יש להגיש תביעה לפסוק את הכתובה בהתאם להסכמים אלו.

3.2 עילת תביעה:
על מנת להגיש את תביעת הכתובה, יש לבדוק את עילת התביעה. כלומר, האם יש סיבה מספקת לתביעה כלפי הבעל. במקרים בהם האישה עצמה אחראית לסיום הנישואין (למשל במקרה של בגידה), בית המשפט עשוי לדחות את תביעת הכתובה.

3.3 אם לא הוסכם על הכתובה או אם היא לא נרשמה:
במקרים בהם לא נקבעה סכום כתובה בכתובת הנישואין או שהיא לא נרשמה כראוי, ייתכן שהאישה תוכל להגיש תביעה על פי החוק, אך סכום הכתובה יקבע על ידי בית המשפט או בית הדין הרבני, ולא תמיד יכוסה הסכום הרצוי.

4. מהו הסכום המינימלי של הכתובה?
הסכום המינימלי של הכתובה נקבע בדרך כלל בטקס הנישואין על פי הסכמת הצדדים. לעיתים הכתובה תהיה סכום סמלי, אך בסופו של דבר הכתובה יכולה להיות סכום משמעותי, שתהיה לו השפעה כלכלית על הבעל במקרים של גירושין.

5. האם ניתן להגיש תביעה לכתובה גם אם לא היו גירושין?
במקרים מסוימים, ניתן להגיש תביעה לכתובה גם אם לא היו גירושין, לדוגמה במקרה של מניעת גט (סירוב לתת גט). אם האישה מצויה במצב של עיגון, כלומר לא יכולה להינשא מחדש כי בעלה סרב לתת לה גט, יש לה זכאות לתבוע את הכתובה כאמצעי להבטיח את זכויותיה הכלכליות.

6. מהו התהליך המשפטי להגיש תביעת כתובה?
תהליך תביעת הכתובה נעשה בפני בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה (בהתאם להסכמות הצדדים). תהליך זה כולל את הצגת הכתובה כמסמך המרכזי, הוכחות לגבי נסיבות הגירושין, והוכחת זכאותה של האישה לקבלת הסכום שנקבע בכתובה.

6.1 הגשה לבית הדין הרבני:
במקרים של גירושין דתיים או טקסים יהודיים, תביעת הכתובה תוגש לבית הדין הרבני, שיש לו סמכות בעניין זה. בית הדין הרבני ישקול את מכלול הנסיבות ויפסוק על פי המסמכים והראיות שהוצגו בפניו.

6.2 הגשה לבית המשפט לענייני משפחה:
במקרים בהם בני הזוג לא היו נשואים בטקס דתי או אין אפשרות להגיש את התביעה בפני בית הדין הרבני, ניתן להגיש את תביעת הכתובה בבית המשפט לענייני משפחה, שבו תתבצע הערכה של הזכאות והסכום.

7. סיכום
תביעת כתובה היא כלי משפטי חשוב המאפשר לאישה לקבל את המגיע לה במקרה של גירושין, במיוחד כאשר מדובר בהתחייבות כספית מצד הבעל. על מנת להגיש את התביעה יש לוודא את תנאי הזכאות, העילה לגירושין או למניעת גט, ולוודא שהמסמך אכן קיים ותקף. מדובר בהליך משפטי רגיש, ולכן חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום המשפט האישי לצורך קבלת ייעוץ מותאם אישית והגשת תביעה באופן המוצלח ביותר.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *